İçeriğe geç
AnasayfaBursa Boşanma Avukatı

Bursa Boşanma Avukatı

    Bursa'nın en iyi boşanma avukatı

    Boşanma avukatı faaliyetleri diğer tüm avukatlık faaliyetlerinden daha farklıdır. Çünkü boşanma davaları halen aktif devam eden bir evliliği sonlandırmak için açılan davalardır. Boşanma, tarafların hayatları boyunca en fazla bir ya da bir kaç defa başlarına gelecek bir durumdur.

    Boşanma, evlilik birliğini sona erdiren hukuki bir işlemdir. Boşanmaya karar veren taraflar öncelikle haklarını iyi araştırmalıdır. Boşanma süreci duygusal bir süreç olduğundan, bu süreçte yıpranmamak adına taraflar bazen hakları konusunda bilinçsizce davranırlar. Ancak süreç sona erdikten sonra geriye dönüp baktıklarında birçok hak kaybı yaşadıklarını fark ederler. Bu sebeple boşanma davalarında bursa boşanma avukatı desteği almak, hak ve menfaatlerin korunması açısından oldukça önemlidir. Boşanma davalarına bakan aile avukatı, müvekkilini duygularının etkisinden arındırarak mantıklı kararlar almaya sevk edecektir.

    Boşanma Avukatı

    Hazar Hukuk Bürosu, boşanma avukatı olarak müvekkillerinin boşanma sürecindeki duygusal durumlarını da göz önünde bulundurarak haklarını profesyonel bir şekilde savunmaktadır. Boşanma davası devam ettiği sürece müvekkillerine sağladığı hukuki desteğin yanı sıra boşanma davalarının psikolojik etkilerinin yarattığı sonuçların farkındalığı ile avukatlık ve danışmanlık hizmeti vermeyi kendisine ilke edinmiştir.

    Boşanma süreci, alanında en iyi boşanma avukatı tarafından profesyonellik, dürüstlük ve soğukkanlılık ile takip edildiği takdirde kişilerin süreçte yaşadığı psikolojik zorlukları ortadan kaldıracak ve sürecin çok daha kolay sonuçlanmasını sağlayacaktır. Bununla birlikte danıştığınız boşanma avukatı; Miras Hukuku, Gayrimenkul Hukuku ve Ceza Hukuku alanlarına da hakim olmalıdır. Çünkü boşanma davaları konusu gereği miras hukuku, gayrimenkul hukuku ve ceza hukuku ile iç içedir.

    Günümüzde, boşanma davaları mahkemelerde en çok görülen dava çeşitlerinden biridir. Boşanma süreci manevi yönden çok hassas bir süreçtir ve özellikle kadınlar için çok daha zor ve yıpratıcı olabilmektedir. Bu sebeple bu sürecin takibini her anlamda güven ilişkisi kurabileceğiniz iyi bir boşanma avukatı ile yürütmek hak ve menfaatlerinizin korunması adına oldukça önemlidir. Boşanma davasının profesyonel takibini yürüten avukat, boşanma hukukunda gerekli donanıma sahip olmalıdır. 

    Boşanma Avukatı Nasıl Seçilir?

    Boşanma davası açmaya karar veren taraflar boşanma avukatı arayışına girerler. Boşanma sürecinde verilecek en önemli kararlardan biri iyi bir avukat seçimi yapmaktır. Bu uzun sürecek boşanma yolculuğunda boşanma avukatı ile kurulacak iletişimin sağlıklı olması boşanma sürecini kolaylaştıran en önemli faktördür. Bunun yanı sıra boşanma davasını takip edecek boşanma avukatının velayet, nafaka, mal rejimi gibi davalarda da uzmanlaşmış olması önem arz etmektedir. Çünkü boşanma davaları konusu gereği içerisinde velayet, nafaka, mal rejimi gibi konuları da barındırır. Bu sebeple boşanma avukatı seçimi yapılırken mesleğinde aile hukuku alanında uzmanlaşan bir avukat tercihi yapmak boşanma sürecinin daha iyi yürütülmesini ve sonuçlanmasını sağlayacaktır.

    Boşanma Avukatı Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

    Boşanma avukatı bulmanın en doğru yolu çevrenizdeki insanlardan tavsiye almaktır. Tavsiye üzerine gittiğiniz avukatla telefon üzerinden değil, ofiste görüşmeniz doğru olacaktır. Boşanma davanızı takip edecek bir avukat arıyorsanız, avukatınızı seçerken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Özellikle aşağıda vurguladığımız noktalara dikkat etmenizi tavsiye ederiz;

    • Avukatın, görüştüğünüz konuda bilgili olmasına ve sorduğunuz sorulara cevap verebiliyor olmasına dikkat etmeniz gerekir. Çünkü boşanma davalarında tecrübe sahibi olan bir avukat bilgili ve sorulan soruya cevap verebilen avukattır.
    • Vekalet vereceğiniz avukatın internet sitesini, makalelerini ve çalışmalarını incelemek, avukat hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlar.
    • Avukatla telefonda görüşerek anlaşmanız sizin için doğru olmayacaktır. Size tavsiyemiz avukatınız ile mutlaka yüz yüze görüşmeniz gerektiğidir. Çünkü avukatınızın kişisel özelliklerini en iyi yüz yüze görüşerek anlayabilirsiniz. Sizi boşanma davanızda temsil etmesini istediğiniz en iyi boşanma avukatı; iletişim becerisi yüksek, empati yapabilen, sır saklama yükümlülüğüne uygun davranan, kendini düzgün ifade edebilen ve aynı zamanda davanızda sizi ve haklarınızı en güzel şekilde savunabileceğine inandığınız ve güvendiğiniz kişi olmalıdır.
    • Çalışmayı düşündüğünüz avukatın size duymak istediğiniz şeyleri değil, gerçekleri söylediğinden emin olmanız gerekir. Avukat, davanın riskleri ve masrafları konusunda sizi doğru şekilde bilgilendirmeli ve gerçekçi olmalıdır.
    • Vekalet vermeyi düşündüğünüz avukat, davanız hakkında hiç bir detay sahibi değilken davanızın kesin kazanılacağına yönelik garantici tavırlar sergilediği ve taahhütler verdiği takdirde bu tarz bir avukatla çalışmanız doğru olmayacaktır. Çünkü iyi bir boşanma avukatı detayları öğrenmeden önce, size garantici tavırlar sergileyip taahhütler vermeyecektir.

    Boşanmada Uzman Avukat

    Türkiye’deki hukuk sistemimize göre hukukun belirli bir alanında ya da avukatlığın belirli bir alanında uzman avukat olma gibi alan seçimi yoktur. Türkiye’nin en iyi avukatları hukukun her alanında davalara bakabilirler. Ancak bazı avukatların kendisinin belirlediği ve  belirlediği alanda iyi olduğunu düşündüğü bir hukuk alanını seçmesiyle; seçtiği alanda çalışmalarına ağırlık vermesi o alanda tecrübe kazanmasını ve alanında en iyisi olmasını sağlar. Bu sebeple boşanma avukatı aile hukuku alanında çalışmalarını sürdürdüğü için boşanma davası, velayet davası, nafaka davası, mal rejimi davası, ziynet eşyası alacağı davası ile ilgilenmektedir.

    Bursa'nın en iyi boşanma avukatı.

    Uluslararası Boşanma Avukatı

    Evlilik birliğinde taraflardan birinin yabancılık unsuru taşıması, tarafların boşanmaya karar vermesi durumunda önem arz etmektedir. Uluslararası boşanma avukatı, boşanma davasını açacağı zaman bir çok konuyu dikkatle ve doğru şekilde tespit ederek boşanma sürecini başlatması gerekmektedir. Uluslararası boşanma davalarında tespit edilecek önemli noktalardan bazıları şu şekildedir;

    • Yabancı eş ile olan evliliğe hangi hukukun uygulanması gerektiği
    • Uluslararası boşanma davasında hangi ülkenin mahkemelerinin yetkili olduğu
    • Müşterek çocuğun velayetinin uygulanacak hangi hukuka göre verileceği
    • Nafaka hangi ülkenin hukukuna göre belirleneceği
    • Uluslararası boşanmalar karmaşık davalar olmakla birlikte miletlerarası boşanma davalarının takibi konusunda bilgi ve tecrübe sahibi bir avukat ile takip edildiğinde süreç daha kolay ve profesyonel bir şekilde yürütülebilecektir.

    Boşanmada Arabuluculuk

    Arabuluculuk, tarafların aralarındaki hukuki ihtilafı dava yoluna gitmeden önce koşullarda karşılıklı anlaşarak çözümlemeleridir. Türkiye’deki hukuk sistemimize göre bir çok davanın ön şartı olarak arabuluculuğa gitmek zorunluyken aile ve boşanma hukukuna ilişkin davalarda aile arabuluculuğu ve boşanma arabuluculuğu ön şartı henüz mevcut değildir. Ancak ülkemizdeki bir çok aile boşanma avukatları boşanma davalarında arabuluculuk şartının zorunlu olması gerektiği kanaatindedir. Çünkü boşanma davaları karmaşıktır ve özellikle dava çekişmeli boşanma davası olarak açıldığında tarafların hayatlarından yıllar koparabilmektedir. Bu sebeple doğrudan boşanma davası açmak yerine boşanma davalarında da zorunlu arabuluculuk sisteminin işletilmesi tarafların hızlı bir şekilde çözüme ulaşabilmeleri için önemli bir adım olacaktır. Boşanma davaları sürecinde süreci doğru bir şekilde yönetmeyi amaçlayan en iyi boşanma avukatı hukuki meseleyi boşanma davası aşamasına geçmeden çözmeye çalışan, çözemediği durumda boşanma davasını açacak olan avukattır.

    Boşanma Avukatı Tavsiyesi

    En iyi boşanma avukatı, boşanma gibi duygusal olarak yıpratıcı ve yorucu bir süreçte müvekkilinin psikolojik olarak en az hasarı alması ve aynı zamanda müvekkilinin haklarını koruyarak davayı müvekkili lehine sonuçlandırmayı kendisine ilke ve prensip edinen avukattır. Boşanma avukatı, müvekkili ile yaptığı ilk görüşmede müvekkiline duymak istediği şeyleri değil, objektif olarak bilgi vermelidir. Boşanma avukatı, boşanma davası sürecini müvekkiline ayrıntılarıyla anlatmalı, süreçte karşılaşabileceği olumlu olumsuz tüm durumlar konusunda müvekkilini bilgilendirmelidir. Müvekkilin yararına olması koşulu ile gerektiği durumda boşanma avukatı, müvekkilini anlaşmalı boşanmaya yönlendirmelidir. Müvekkil, boşanma davası sürecini tam olarak kafasında kavradıktan sonra boşanma davası sürecinde verdiği kararları bilinçli bir şekilde almalıdır.

    Boşanma davası sürecinde alınacak bir kararda müvekkil, mutlaka boşanma avukatına danışarak önemli kararlar almalıdır. Boşanma davasında alınacak önemli bir kararı boşanma avukatına danışmadan almak telafisi zor ve geri dönülemez hatalara sebep olabilir. Örneğin boşanma avukatına sunulmadan dosyaya sunulan bir delil, davanın seyrini olumsuz bir yönde komple değiştirebilir. Boşanma davasında dosya kapsamına sunulacak delillerin hukuka uygun olarak elde edilmesi gerekir. Bu noktada boşanma avukatı, ilgili delili dosyaya sunmadan önce hukuka uygun olup olmadığının tespitini yapacaktır. Çünkü boşanma davalarında tecrübeli vekil hangi delilin hukuka uygun olduğunu, hangi delilin hukuka uygun olmadığının tespitini yapabilir niteliktedir.

    Boşanma Avukatı Bursa - Boşanma Avukatının Ulaşılabilirliği ve İletişim

    Boşanma avukatı, acil durumlarda ulaşılabilir olmalıdır. Örneğin kadının eşi tarafından darp edilmesi durumunda boşanma avukatına ulaşarak ne yapması gerektiği konusunda bilgi alması ileride açılacak boşanma davasında delil elde etmek açısından önem arz eder. Boşanma avukatı bu noktada müvekkiline darp raporu alması konusunda tavsiye verecek ve izlemesi gereken yolu anlatacaktır. Bu gibi durumlarda boşanma avukatı iletişim konusunda müvekkillerine ulaşılabilir olmalıdır.

    Boşanma Sebepleri Nelerdir?

    Tarihin en eski kurumlarından biri olan aile kurumu, kişilerin büyük hayallerle bir araya geldikleri ve birlikte bir gelecek planı yaparak oluşturdukları yapıdır. Ancak bu yapı her zaman istenildiği şekilde devam etmez. Bazen eşler arasında uyumsuzluklar ve bunun sonucunda da boşanmalar görülür. Boşanma, her ne kadar kişiler arasında fiziksel ve duygusal birlikteliğin sona ermesi olarak görülse de boşanmanın hukuki olarak geçerli olabilmesi için hakim kararı ile evliliğin sonlandırılması gerekmektedir. Evliliğin hakim kararı ile hukuken sona erdirilmesine boşanma denir. Boşanma davasının açılabilmesi için eşlerden en az birinin mahkemeye başvuru yapması gerekir. Evlilik birliğini devam ettirmek istemeyen taraflar mahkemeye başvurduktan sonra boşanmayı talep edebilirler.

    Boşanma talebinde bulunmak için dava dilekçesinde boşanma sebeplerinden en az birine dayanmak gereklidir ve boşanma sebepleri özel ve genel boşanma sebepleri olmak üzere 2’ye ayrılmaktadır. Bu sebepler TMK 161 ve TMK 166 arasında düzenlenmiştir.

    1 – Özel Boşanma Sebepleri

    • Zina (Aldatma) Sebebiyle Boşanma
    • Hayata Kast veya Onur Kırıcı Davranış Sebebiyle Boşanma
    • Haysiyetsiz Yaşam Sürme ve Suç İşleme Sebebiyle Boşanma
    • Terk Sebebiyle Boşanma
    • Akıl sağlığı Sebebiyle Boşanma

    2 – Genel Boşanma Sebepleri

    • Evlilik birliğinin temelinden sarsılması (Şiddetli Geçimsizlik Sebebiyle Boşanma)

    Boşanmanın Türleri Nelerdir?

    Evlilik birliğinin resmi olarak sona erdirilebilmesi için boşanma sebeplerinden en az birine dayanarak, boşanma talepli bir dilekçenin mahkemeye sunulması şarttır. Boşanma davaları tür olarak 2’ye ayrılmaktadır. Bunlar anlaşmalı boşanma davaları ve çekişmeli boşanma davalarıdır. Eşlerin her ikisinin de anlaşarak, aralarında boşanma protokolü imzalamak suretiyle açtıkları dava; anlaşmalı boşanma davasıdır. Diğeri ise taraflar arasında anlaşmazlığın bulunduğu çekişmeli boşanma davasıdır. Anlaşmalı boşanma davaları kısa sürede sonuçlanırken, çekişmeli boşanma davalarının sonuçlanması uzun yıllar alabilmektedir.

    Anlaşmalı Boşanma Davası Nedir?

    Tarafların karşılıklı olarak boşanmanın tüm sonuçlarında (velayet, nafaka, maddi ve manevi tazminat, mal rejimi v.b) anlaşmaları sonucu bir protokol düzenlemek suretiyle açılan dava türüdür. Anlaşmalı boşanma davaları genellikle tek celsede sonuçlanabilmektedir. Tarafların anlaşmalı boşanma davası açabilmeleri için TMK’da bazı şartlar öngörülmüştür. Bu şartlar şu şekildedir;

    • Tarafların en az 1 yıl evli kalmış olmaları gereklidir. Bu süre dolmamış ise anlaşmalı boşanma davası açılamaz.
    • Her iki taraf da anlaşmalı boşanmayı kabul etmiş olmalıdır.
    • Taraflar, boşanmanın sonuçlarına ilişkin tüm hususlarda anlaşmış olmalıdır.
    • Anlaşmalı boşanma protokolünü her iki tarafın da imzalaması gereklidir.
    • Sayılan tüm bu şartları sağlayan taraflar anlaşmalı boşanma yoluna başvurabilirler.

    Anlaşmalı Boşanma Avukatı

    Anlaşmalı boşanma davasında tarafların boşanmanın tüm hukuki sonuçlarında  (velayet, nafaka, maddi ve manevi tazminat, mal rejimi v.b) anlaşarak bu protokolü imzalamaları gerekmektedir. Anlaşmalı boşanma davaları tarafların her konuda anlaşabilmeleri sebebiyle niteliği gereği tek celsede sonuçlanan davalardır. Anlaşmalı boşanma davalarının tek celsede sonuçlanabilmesinin tek sebebi tarafların hür iradeleri ile boşanmaya ilişkin tüm hukuki sonuçlarında hakim müdahalesi gerekmeksizin medeni bir şekilde anlaşabilmelerinden kaynaklıdır.

    Taraflar her ne kadar anlaşmalı boşanmaya karar verseler de boşanmanın tüm hukuki sonuçlarında anlaşsalar da anlaşmalı boşanma avukatı ile bu süreci takip etmeleri ileride uğrayabilecek hak kayıplarını önlemek adına oldukça önemlidir. Tarafların anlaşmalı boşanma avukatı hukuki yardımı almaksızın internetten ya da başka bir yerden temin etmiş oldukları protokol doğrultusunda açmış oldukları anlaşmalı boşanma davasında hak kaybına uğrama olasılıkları çok yüksektir. Anlaşmalı boşanma protokolünde yapılacak ve tarafların hukuki olarak belirledikleri şartlara uygun olmayan en ufak bir hata ileride yeni bir dava konusu olarak taraflardan birinin karşısına çıkabilir. Örneğin anlaşmalı boşanma protokolünde kadın ve müşterek çocuk lehine hükmedilecek nafakaya faiz uygulaması konusunda madde eklenmemiş ise nafaka artırımı yapılamayacak ve tekrar nafaka artırımı davası açılması gerekecektir. Uygulamada en sık mal rejimine ilişkin tekrar dava açılması konusu gündeme gelmektedir. Bu sebeple tarafların belirlediği şartlar doğrultusunda anlaşmalı boşanma avukatı tarafından hazırlanacak anlaşmalı boşanma protokolü ile süreci takip etmeleri hak ve menfaatleri açısından önemlidir. Anlaşmalı boşanma avukatı tarafların anlaştıkları şartlar doğrultusunda anlaşmalı boşanma protokolünü ileride tekrar yeni bir dava açılmasına gerek kalmayacak şekilde hazırlayacaktır.

    Boşanma Avukatı

    Çekişmeli Boşanma Davası Nedir?

    Taraflardan birinin boşanmak isteyip diğerinin istememesi veya her ikisinin de boşanmak isteyip boşanmanın sonuçlarında (nafaka, maddi ve manevi tazminat, velayet, malvarlığı..) anlaşamamaları durumunda açılan dava türüne çekişmeli boşanma davası denir. Çekişmeli boşanma davası anlaşmalı boşanma davasına göre çok daha uzun sürebilmektedir.

    Çekişmeli boşanma davalarında öncelikle dava dilekçesinin kanuna uygun şekilde hazırlanmış olması gerekmektedir. Boşanmayı talep eden taraf, dava dilekçesinde mutlaka bir boşanma sebebi belirtmelidir. Çünkü hakim, sebep belirtilmeden açılan boşanma davasını reddeder. Bununla birlikte yanlış sebebe dayandırılarak açılan boşanma davası da hakim tarafından reddedilecektir. Dolayısıyla boşanmayı düşünen kişinin boşanma davasında avukat desteği alması, hak kaybına uğramaması adına yararlı olacaktır.

    Çekişmeli Boşanma Avukatı

    Çekişmeli boşanma davaları taraflardan birinin boşanmak isteyip diğerinin istememesi veya her ikisinin de boşanmak isteyip boşanmanın sonuçlarında (nafaka, maddi ve manevi tazminat, velayet, malvarlığı..) anlaşamamaları durumunda açılan dava türüdür. Çekişmeli boşanma davasında taraflar hür iradeleri ile anlaşamadığından dolayı nihai kararı hakim verir. Çekişmeli boşanma davasında taraflar dilekçeler aşamasında iddialarını ve taleplerini mahkemeye sunarlar. Aile mahkemesi hakimi boşanma davası sürecinde tarafların iddialarının gerçekliğini araştırır ve tarafların dilekçelerinde bildirmiş oldukları tüm tanıkları dinler. Boşanma davası sonucunda aile hakimi kendisinde oluşan kanaate göre hangi tarafı haklı görürse onun lehine olarak boşanma kararı verir, ya da tarafları eşit kusurlu sayar.

    Çekişmeli boşanma davalarında avukatın rolü önemlidir. Çekişmeli boşanma avukatı müvekkili ile yapmış olduğu görüşmeler sonucunda boşanma sebeplerinin hukuki tespitini yapar ve ilgili boşanma sebeplerini doğru bir şekilde tespit ettikten sonra boşanma davasını açar. Çekişmeli boşanma avukatı olmadan  boşanma sebebini yanlış tespit ederek açılan çekişmeli boşanma davasında boşanma davası reddolunur. Bu sebeple çekişmeli boşanma davasını açarken boşanma davasının sebebini doğru bir şekilde tespit ederek ve doğru sebebe dayanarak boşanma davasını açmak önemlidir. Örneğin zina sebebiyle açılan bir boşanma davasında dosya kapsamına zinayı ispatlayacak deliller sunulması gerekir. Aksi halde zina sebebiyle açılan boşanma davası reddolunur. Bu noktada zinayı ispatlayacak güçlü bir delil yoksa boşanma davasının evlilik birliğinin temelinden sarsılması boşanma sebebine dayanarak terditli (kademeli) olarak açılması gerekir. Çekişmeli boşanma avukatı hukuki desteği boşanma davasının doğru bir şekilde açılmasının yanı sıra boşanma davasının takibi konusunda da önemlidir. Boşanma sürecinde yapılacak en ufak bir usuli hata davanın sonucuna etki edecek ve bu hatanın telafisi olmayacaktır.

    Boşanma Davasında Hukuka Uygun Deliller

    Boşanma davasında deliller çok önemli bir husustur. Boşanma davasında boşanma avukatının en önemli görevlerinden biri hukuka uygun olan delilleri dava dosyasına sunmaktır. Boşanma davasının haklılığı davayı açan kişi tarafından deliller ile ispatlanabilir. Davacı taraf, boşanma sebebini ve karşı tarafın kusurunu ispat edemezse boşanma davası mahkemece reddedilir. Bu sebeple tam olarak bu noktada deliller hayati önem taşımaktadır. 

    Boşanma davasında dosyaya sunulacak olan deliller hukuka uygun elde edilmiş olmalıdır. Çünkü hukuka uygun olmayan deliller aile hakimi tarafından değerlendirilmeye alınmayacaktır. Mahkeme, dava sonucunda verdiği kararın hüküm ve gerekçe kısmında hangi delillere dayanarak karar verdiğini gerekçeli olarak açıklamak zorundadır. Aile hakiminin hukuka uygun olmayan bir delile dayanarak verdiği karara diğer taraf itiraz ettiği takdirde Bölge Adliye Mahkemesi ya da Yargıtay, yerel mahkeme tarafından verilen kararı bozar.

    Bazı durumlarda ise hukuka aykırı delillere karşı farklı hukuki işlemler yapılması söz konusu olabilir. Dava dosyasına sunulan delilin suç vasfı taşıması durumunda savcılığa suç duyurusunda bulunma yoluna gidilebilir. Bu noktada boşanma avukatı rolü oldukça önemlidir. Bununla beraber WhatsApp konuşmalarının boşanma davasında delil niteliği taşıması, sosyal medya paylaşımlarının delil niteliği, izinsiz ses kaydının delil niteliği taşıyıp taşımaması gibi hususların değerlendirmesi boşanma davalarında tecrübeli bir avukat ile yapılabilir.

    Boşanma Avukatı Kime Denir?

    Medeni hukukun alt dalı olan aile hukuku uyuşmazlıklarına ilişkin boşanma davaları, nafaka, maddi ve manevi tazminat, velayet gibi davalara bakan avukatlara halk dilinde aile ve boşanma avukatı denmektedir. Hukuk mevzuatımızda boşanma avukatı adında bir avukatlık dalı belirtilmemiştir. Fakat bazı avukatlar, sadece boşanma davaları ile ilgilenmesi ve çalışmalarını bu alanda yoğunlaştırması sebebiyle, halk arasında aile ve boşanma avukatı olarak anılmaktadır. 

    Aile ve Boşanma Avukatının Bakabileceği Davalar

    Türk Medeni Kanunu kapsamında yer alan boşanma, nafaka, velayet, mal rejimi, tazminat, ziynet eşyası alacağı gibi aile mahkemelerinde görülen tüm davalar boşanma ve aile hukuku kapsamındadır. Aile ve Boşanma avukatı aşağıdaki davalarda faaliyet göstermektedir;

    Bursa'da Boşanma Avukatına Nasıl Ulaşabilirim?

    Bursa Barosu’na bağlı tüm avukatların iletişim bilgileri Bursa Barosu Avukat Levhası’nda yer almaktadır. Bursa boşanma avukatları iletişim bilgileri Bursa Baro Levhası’ndan kolaylıkla bulunabilir. Ancak daha önce de belirttiğimiz gibi Türkiye’de hukuk sisteminde uzmanlık alanı belirleme hususu olmadığı için baro levhasından hangi avukatın hangi hukuk alanında faaliyet gösterdiğini tespit etmek zordur. Bu noktada çevreden ya da  internet üzerinden avukat araştırarak belirlenen avukatlar ile yüz yüze görüşme yapmak ve hukuki danışma almak doğru olacaktır. 

    Boşanma Avukatı Bursa il sınırları içerisinde aramanız durumunda Baro levhasından ulaşılabilir. En iyi boşanma avukatı Bursa il sınırlarında bulunan avukatların web siteleri aracılığı ile bulunabilir. Bursa’daki en iyi avukatlar müvekkiline güven verebilen, sır saklama yükümlülüğüne uygun davranan, empati yapabilen, iletişim konusunda açık olan ve müvekkiline duymak istediği şeyleri değil objektif olarak tarafsız bir bakış açısı ile gerçekleri söyleyebilen, gelişen teknolojiyi takip eden ve teknolojiye uyum sağlayabilen avukatlardır.

    Bursa Boşanma Avukatı Faaliyetleri Nerededir?

    Bursa ili sınırları içerisinde; Osmangazi ilçesinde bulunan Bursa Adliyesi ve Bursa Bölge Adliye Mahkemesi, Gemlik ilçesinde bulunan Gemlik Adliyesi, Mustafakemalpaşa İlçesinde Bulunan Mustafakemalpaşa Adliyesi, Karacabey ilçesinde bulunan Karacabey Adliyesi, İznik ilçesinde bulunan İznik Adliyesi, Orhangazi İlçesinde bulunan Orhangazi Adliyesi, Yenişehir ilçesinde bulunan Yenişehir Adliyesi, Orhaneli İlçesinde bulunan Orhaneli Adliyesi, İnegöl ilçesinde bulunan İnegöl Adliyesi gibi adliyeler yer almaktadır. Bu kapsamda Bursa boşanma avukatı Bursa başta olmakla beraber Bursa’nın İnegöl, Mustafakemalpaşa, Gemlik, Orhangazi, Orhaneli, Yenişehir, İznik gibi ilçelerinde müvekkillerine aile ve boşanma hukuku alanında hukuki destek vermektedir.

    Türkiye’de ikametgah sahibi olmayan kişiler açısından aile mahkemelerinde görülecek davalarda İstanbul, İzmir ya da Ankara mahkemeleri yetkili mahkemelerdir. Uluslararası boşanma avukatı ile takip edilecek boşanma davalarında bu illere konum itibariyle yakın mesafede olan Bursa boşanma avukatı ile süreç yürütülebilir. Bununla beraber Türkiye’deki bütün avukatlar Türkiye’nin tüm ilinde görülen her davada müvekkillerini vekil olarak temsil edebilirler. Avukatlar sadece bağlı oldukları baro il sınırları içerisindeki davalar ile sınırlı kalmazlar. 

    Bursa Boşanma Davaları Avukatı

    Boşanma Avukatı Tutmak Zorunlu Mu?

    Bir diğer merak edilen konu da boşanma davasında boşanma avukatı tutmanın zorunlu olup olmadığıdır. Boşanma davasında, boşanma avukatı tutmak zorunlu değildir. Taraflar boşanma avukatı olmaksızın anlaşmalı boşanma ya da çekişmeli boşanma davası açabilirler. Ancak boşanma davasını avukatsız takip etmek, hasta olan bir bireyin doktora gitmeden kendi başına eczaneden ilaç alarak tedavi olmaya çalışmasına benzer. Sonucunda istenmeyen durumlar meydana gelir. Boşanma davaları teknik takip ve hukuki bilgi gerektiren davalardır. Boşanma davası boşanma avukatı olmadan yürütüldüğü takdirde özellikle Bursa gibi büyük bir şehirde tarafların ciddi hak kaybına uğramasına sebep olabilir. Bu nedenle boşanma davalarının boşanma avukatı aracılığı ile takip edilmesinde fayda vardır.

    Boşanmaya karar veren taraflar bazen boşanma avukatı tutmak yerine internetten bulduğu boşanma dilekçe örnekleriyle veya mahkeme önündeki arzu halcilere dilekçe yazdırmak suretiyle boşanma davası açabilmektedir. Her boşanma davası kendine hastır. İnternetten bulunmuş bir dilekçe ya da arzu halcinin yazdığı dilekçe hukuki olarak sizin davanızla bağdaşmayabilir. Yanlış açılan bir boşanma davasında istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir. Taraflar genellikle bu istenmeyen durumlar ortaya çıktığı takdirde son çare olarak boşanma avukatına başvurur. Ancak böyle durumlarda bazen çok geç kalınmış olabilir. Geri dönüşü olmayan hatalar nedeniyle kişi, yeniden dava açma hakkını kaybedecektir. Bunun üzerine yapılabilecek hiçbir hukuki işlem kalmayacaktır.

    Bu gibi sıkıntılı durumların yaşanmaması için boşanma davasını en başından itibaren boşanma avukatı ile takip etmek boşanmayı düşünen taraflar adına faydalı olacaktır. Bu nedenle boşanma, velayet, mal paylaşımı, nafakaya ilişkin dava süreçlerinin en iyi şekilde takip edilebilmesi için çalışmalarını aile ve boşanma hukukunda yoğunlaştırmış bir boşanma avukatı tercih edilmelidir. 

    Boşanma Avukatının Boşanma Sürecinde Etkisi Nedir?

    Boşanma davaları sürecinde boşanma avukatı, boşanma ve aile hukukuna hakim olmalı, müvekkilini duygular etkisinden arındırarak mantıklı kararlar almaya sevk edebilmelidir. Boşanma avukatı, müvekkilinin kendisine başvurmasından başlayarak boşanma sürecinin sonuna kadar müvekkili ile bir güven ilişkisi oluşturmalı, müvekkiline karşı dürüst ve gerçekçi olmalıdır.

    Boşanma davaları sürecinde boşanma avukatı, müvekkilinden aldığı bilgiler üzerinde çalışıp yeterli delilleri topladıktan sonra, hazırlamış olduğu dilekçeleri ve evrakları boşanma davası dosyasına sunmalı ve davanın müvekkili lehine sonuçlanması için çaba sarf etmelidir.

    Anlaşmalı boşanma davasında taraflar anlaştığından dolayı boşanma avukatının rolü çekişmeli boşanma davasına göre daha azdır. Fakat çekişmeli boşanma davalarında boşanma avukatı seçimi hak ve menfaatlerinizi korumak adına oldukça önemlidir. Bu nedenle haklarınızı savunacak boşanma davalarına bakan avukatlar arasından bir avukat tercih etmek süreci kolaylaştıracaktır.

    Boşanma Davalarında Avukatın Rolü Nedir?

    Hakim, tarafları bir çağrı kağıdı ile duruşmaya çağırır. Boşanma davasında ilk duruşma çok önemlidir. Çünkü taraflardan biri ilk duruşmaya katılmadığı takdirde diğer taraf davasını genişletebilir veya değiştirebilir. Davaya gelmeyen taraf bu duruma daha sonra itiraz edemez. Boşanma davasındaki ilk duruşmaya ön inceleme duruşması adı verilir. Ön inceleme duruşmasında hakim, delilleri ve dosyadaki dilekçeleri inceler. Boşanmanın sebebini, tarafların anlaşmazlıklarını ve taleplerini inceler. Ön inceleme duruşmasına tarafların veya avukatlarının katılımı önem arz eder. Çünkü yukarıda belirttiğimiz gibi taraflardan biri ilk duruşmaya katılmadığında diğer taraf davasını genişletebilir veya değiştirebilir. Bunun sonucunda da davaya katılmayan taraf için istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle boşanma davalarında avukatın rolü çok önemlidir. Boşanma davasında avukat ilk duruşmaya katılarak savunma yapmalıdır.

    Hakim, ilk duruşma olan ön inceleme duruşmasından sonra ikinci duruşma için bir tarih verir. İlk celse ve ikinci celse arasında, dinlenmesi istenen tanık varsa mahkeme dosyasına bildirilir. Boşanma davasında dinlenmesi talep edilen tanıkların sayısı konusunda bir sınırlama yoktur. Hakim tarafların dosyaya bildirdiği tüm tanıkları dinlemek zorundadır. Boşanma davasında tarafların avukatları, tanıklara doğrudan soru sorabilme hakkına sahiptir. Müvekkilleri lehine doğruları ortaya çıkarıp savunma yapmak amacıyla boşanma davası sırasında avukatlar tanıklara istedikleri kadar soru sorabilirler.

    Boşanma davasında avukat davanın sonuna kadar dosyadaki tüm usuli işlemleri yerine getirerek duruşmaların takibini yapar. Duruşma esnasında müvekkili lehine savunmalar yapar. Dava sonucunda aleyhe karar çıktığı takdirde bir sonraki aşama olan istinaf ve temyiz kanun yolu sürecinde de davanın takipçisi olur.

    Boşanma Davası Nerede Açılır?

    Boşanma davası eşlerin dava açılmadan önce son 6 aydır ikamet ettikleri evinin bulunduğu yerdeki mahkemede ya da eşlerden birinin ayrı olarak ikamet ettiği yer mahkemesinde açılır. Örneğin Bursa Nilüfer’de yaşayan bir kişi Bursa Aile Mahkemesi’nde boşanma davası açabilir. Yaşadığı ilde aile mahkemesi olmayan bir kişi aile mahkemesi sıfatıyla asliye hukuk mahkemesinde de boşanma davası açabilir.

    Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

    Boşanma davasının süresi davanın türüne ve davanın açıldığı yer mahkemesinin yoğunluğuna göre farklılık göstermektedir. Anlaşmalı boşanma davası en fazla 1 ay gibi kısa bir sürede sonuçlanırken çekişmeli boşanma davası ortalama 1-2 senede sonuçlanmaktadır. Örneğin Bursa’da çekişmeli boşanma davası süreci 1-1,5 yıl sürebilirken, İstanbul’da bu süre daha uzun olacaktır. Boşanma davasının boşanma avukatı ile takip edilmesi halinde bu süre minimuma inecektir.

    Boşanma Davası Harç ve Masrafları

    Boşanma davası harç ve masrafları genellikle maktu (sabit) harca tabidir. Davacı tarafın mahkemede dinletmek istediği tanık sayısı yahut dosyanın bilirkişiye gidip gitmeyeceğine göre boşanma davası harç ve masrafları farklılık gösterir. Boşanma davası açarken mahkeme veznesine yatırılması gereken harç ve giderlerin ücreti her yıl değişmekle birlikte 2024 yılı için ortalama olarak 2000 TL – 2500 TL civarındadır.

    Mahkeme masraflarını ödeyemeyecek durumda olan ve avukat tutmak için maddi durumu olmayan bir kişi, bulunduğu ildeki adli yardım bürosuna başvurarak istenen belgeleri temin ettiği takdirde adli yardım kurumundan yararlanabilecektir.

    Boşanma Avukatı Ücreti 2024 Yılında Ne Kadar?

    “Boşanma avukatı ücreti ne kadar?” sorusu boşanmaya karar veren tarafların en sık sorduğu sorulardan biridir. Avukatların, her yıl Türkiye Barolar Birliği tarafından düzenli olarak yayınlanan 2024 Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinde belirlenen resmi tarifeye göre avukatın boşanma davalarında avukatlık ücreti olarak 17.900 TL‘nin altında avukatlık ücreti alması yasaktır. Yani Türkiye Barolar Birliği’nin Asgari ücret tarifesine göre 2024 yılında boşanma davasının asgari avukatlık ücreti 17.900 TL’dir. Bununla birlikte boşanma davalarında avukat ücretinin bir üst limiti bulunmamaktadır. Boşanma davaları avukat ücretine ilişkin Boşanma Davası ve Boşanma Avukatı Ücreti 2024 yazımızı okuyabilirsiniz.

    Türkiye Barolar Birliği avukatlık asgari ücret tarifesinin yanı sıra, her avukatın bağlı olduğu baro tarafından yıllık olarak tavsiye niteliğinde avukatlık ücret tarifesi yayımlanmaktadır. Bursa Barosu’nun 2024 Ücret Tarifesi’ne göre; anlaşmalı boşanma davalarında avukat ücreti 36.000 TL, çekişmeli boşanma davalarında avukat ücreti 50.250 TL olarak belirlenmiştir. Bu söylenen fiyatlar tavsiye niteliğindedir ve avukatın bu fiyatların altında ya da üstünde bir ücret almasında sakınca yoktur. Ancak her durumda Türkiye Barolar Birliği tarafından 2024 yılında yayınlanan avukatlık asgari ücret tarifesine göre avukatın boşanma davalarında 17.900 TL’nin altında bir ücret alması yasaktır. Boşanma davasında maddi ve manevi tazminat talepleri olması halinde dava değerinin en az %15’i oranında avukatlık ücreti alınmasına yönelik avukat-müvekkil arasında anlaşma yapılması tavsiye edilir.

    Bursa boşanma avukatı ücreti

    Boşanma avukatı için her bir dava kendine hastır. Boşanma avukatı ücret belirlemesi yaparken Türkiye Barolar Birliği tarafından belirlenen asgari ücret sınırının altında kalmamak kaydıyla boşanma davası için göstereceği emek ve zamanı göz önünde bulundurur. Boşanma avukatı ücretinin yanı sıra avukat, müvekkiline boşanma davasında dosyaya yatırılması gereken harç ve dava masrafları konusunda da detaylı bir bilgilendirme yapmalıdır.

    Boşanma Avukatı Bursa Barosu tarafından yayımlanan tavsiye niteliğindeki avukatlık tarifesine uymak zorunda değildir. Bu yayımlanan ücretlerin altında ya da üstünde avukatlık ücreti almak her avukatın kendi inisiyatifindedir.

    Boşanma İçin Devlet Avukat Veriyor Mu?

    Boşanmaya karar veren taraflardan bazılarının maddi gücü olmayabilir. Bu sebeple boşanma avukatı ücretini ödemekte zorluk çeken ve maddi ödeme gücü olmayan kişilere Bursa Barosu Adli Yardım kapsamında avukat atamaktadır. Bursa Boşanma Avukatı arayışına giren ve ödeme gücü olmayan kişilerin Boşanma avukatının ücretini Bursa Barosu karşılamaktadır. Ancak hiçbir ücret ödemeden ücretsiz boşanma avukatı hukuki desteği almak için bu kişilerin bazı şartları sağlaması gerekmektedir. Bu şartlardan en önemlisi muhtarlıktan fakirlik belgesi alınmasıdır. Muhtarlıktan fakirlik belgesini alan kişi nüfus cüzdanı fotokopisi ve boşanma davası için gerekli diğer belgeler ile bulunduğu ilin Adli Yardım Bürosu”na başvuracaktır.  Gerekli şartların sağlanması durumunda talep eden kişiye ücretsiz boşanma avukatı atanacak ve baronun atadığı avukat ile boşanma davası takip edilebilecektir. Ücretsiz boşanma avukatı için daha detaylı bilgiyi ikamet ettiğiniz ildeki Baro’dan ya da boşanma davaları hakkında her şey makalemizden öğrenebilirsiniz.

    Boşanma Davasında En İyi Boşanma Avukatı İle Çalışmazsak Dava Uzar Mı?

    Boşanma davasında avukatın en iyi yapabileceği şey müvekkilinin isteği doğrultusunda davayı müvekkili lehine olarak en kısa sürede çözüme kavuşturabilmesidir. Bursa’da boşanma davaları sebebiyle aile mahkemelerinin iş yükü çok fazladır. Aile mahkemelerinin Bursa nüfusuna oranla iş yükünün fazla olması sebebiyle duruşmalar 4 ayda bir görülmektedir. Hatta bazı durumlarda bir sonraki duruşma tarihinde örneğin bir kuruma yazılan müzekkerenin yetişmemesi ya da tebligatın karşı tarafa yapılamamış olması vb. nedenlerle duruşma tekrar 4 ay sonraya ertelenebilmektedir. Bu durumda taraflar hiçbir işlem yapılmaksızın toplam 8  ay gibi bir süre kaybetmiş olurlar.

    En iyi boşanma avukatı boşanma sürecini hızlandırmak için mesleki tecrübesi ile hareket ederek duruşma sırasında oluşabilecek tüm olumsuzlukları takip eder. Duruşma tarihinden önce duruşmayı ileri bir tarihe bırakabilecek eksik bir evrak varsa evrağın dosya kapsamına gelmesini sağlar, tebligat yapılıp yapılmadığını kontrol eder ve tebligatın duruşma öncesinde yapılmasını sağlar. Bu kapsamda boşanma avukatı, uzun süreçler alan boşanma sürecinin kısalmasını sağlar. Boşanma avukatı, boşanma davası sürecinde meydana gelebilecek hataları ve eksiklikleri önler. Bu sebeple müvekkilinin hak ve süre kaybı yaşamasına engel olarak müvekkilinin boşanma davasının hızlı şekilde sonuçlanmasını sağlamış olur.

    Bursa Anlaşmalı Boşanma Avukatı Hizmetleri

    Anlaşmalı boşanma davası açmanın TMK 166 kapsamında bazı şartları bulunmaktadır. Anlaşmalı boşanma davası çekişmeli boşanma davasına kıyasla çok daha kısa süren ve basit davalardır. Anlaşmalı boşanma davası sürecinde en önemli husus anlaşmalı boşanma protokolünün profesyonel bir şekilde hazırlanmasıdır. Anlaşmalı boşanma protokolünde yapılacak ufak bir hata boşanma sürecinden sonra yeni bir dava ile karşı karşıya kalınmasını sağlayabilir. Bu sebeple anlaşmalı boşanma protokolünün ileride yeni bir dava açılmasına kapı bırakmayacak şekilde anlaşmalı boşanma davalarında tecrübe sahibi bir avukat tarafından hazırlanması önemlidir.

    • Anlaşmalı boşanma şartlarını kısaca sıralayacak olursak;
    • Evlilik tarihinden itibaren 1 yıl tamamlanmış olmalıdır.
    • Eşler boşanma ve boşanmanın tüm sonuçlarında (nafaka, tazminat, velayet, mal rejimi v.b) anlaşmış olmalıdır.
    • Eşler boşanmanın koşullarında anlaşmış olduklarına yönelik anlaşmalı boşanma protokolünü imzalamış olmalıdır.
    • Duruşmada eşler aile hakiminin huzuruna çıkmalıdır.
    Anlaşmalı boşanma davası bulunulan ilin yoğunluğuna göre değişmekle birlikte genellikle 1-1,5 ay arası sürmektedir. Anlaşmalı boşanma avukatı Bursa‘da iş yoğunluğunun en az olduğu adliyede boşanma davası açarak anlaşmalı boşanma sürecinin çok daha kısa bir sürede hızlıca sonra ermesini sağlayabilir.
     

    Bursa Çekişmeli Boşanma Avukatları Hizmetleri

    Çekişmeli boşanma davaları eşlerin boşanma ve boşanmanın sonuçlarında (velayet, nafaka, mal rejimi, tazminat v.b) anlaşamadıkları durumda açılan dava türüdür. Çekişmeli boşanma davaları, anlaşmalı boşanma davalarına göre çok uzun yıllar sürmektedir. Bazı durumlarda çekişmeli boşanma davaları 8-10 yıl sürebilmektedir. Bu noktada boşanma davasının boşanma avukatı tarafından doğru şekilde takip edilmesi önemlidir. Boşanma davasının takibine başlanması ile birlikte dilekçeler aşamasının tamamlanması, delillerin sunulması, tanık dinletilmesi, karşı tarafın tanıklarına karşı tanık beyanlarına itiraz dilekçesi sunulması, gerekiyorsa ıslah dilekçesi sunulması gibi yerine getirilmesi gereken usuli işlemler uzman boşanma avukatları tarafından titizlikle yerine getirilmektedir.

    Çekişmeli boşanma davası Türk Medeni Kanunu kapsamında sayılan özel veya genel sebeplerden birine dayanarak açılabilir. Ancak boşanma davasının hangi sebebe dayanarak açılacağı ve boşanma sebebinin tespiti boşanma avukatı uzmanlığı gerektiren bir husustur. Yanlış bir sebebe dayanarak açılan boşanma davası geri dönüşü ve telafisi olmayan zararlar ortaya çıkmasına sebep olacaktır.

    Şiddetli Geçimsizlik Sebebiyle Boşanma Davası Avukatı

    Şiddetli geçimsizlik sebebiyle boşanma davası genel bir boşanma sebebidir. Evlilik birliğinin temelinden sarsılması sebebiyle açılacak boşanma davasında genel boşanma sebeplerine dayanılır. Aile hakiminin boşanma kararı vermesi için boşanma davasını açan tarafın boşanma sebebi olarak gösterdiği olguları ispat etmesi gerekir. Aile hakiminde evlilik birliğinin temelinden sarsıldığına yönelik kanaat oluşması halinde boşanma kararı verilir.

    Zina (Aldatma) Sebebiyle Boşanma Davası Avukatı

    Eşlerden birinin evlilik birliği içerisinde sadakat yükümlülüğüne aykırı davranarak zina yapması durumunda diğer eş zina sebebiyle boşanma davası açabilir. Zina sebebiyle boşanma davası açabilmek için eşlerden birinin eşi dışında karşı ya da aynı cinsten biriyle bilerek ve isteyerek rızası dahilinde cinsel ilişkide bulunması ve bu durumun mahkeme nezdinde ispatlanabilir olması gerekir. İspatlanamadığı durumda zina sebebiyle açılan boşanma davası aile mahkemesi hakimi tarafından reddolunur. Zina sebebiyle açılacak olan boşanma davasında zinanın ispatlanamama ihtimali olması halinde boşanma davası terditli olarak açılmalı ve evlilik birliğinin temelinden sarsılması boşanma sebebine ayrıca dayanılmalıdır.

    Hayata Kast, Pek Kötü Muamele ve Onur Kırıcı Davranış Sebebiyle Boşanma Davası Avukatı

    Kendisine kötü muamele uygulanan, onur kırıcı davranışa maruz kalan yahut hayatına kastedilen eş hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış sebebiyle boşanma davası açabilir. Hayata kast; bir eşin diğer eşin yaşam hakkına saldırısı anlamı taşır. Pek kötü veya onur kırıcı davranış; eşin bedensel ya da ruhsal sağlığını bozacak türdeki kötü muamele niteliği taşıyan davranışların tamamıdır. Hayata kast, pek kötü muamele ve onur kırıcı davranış sebebiyle açılacak boşanma davası özel bir boşanma sebebidir. Özel sebebe dayanarak açılan boşanma davalarının ispatı, genel sebeplere göre daha zor olmakla birlikte ispatlandığı takdirde boşanma davası sonucunda çıkan nafaka ve maddi-manevi tazminat kazanımlarından elde edilen kazanımlar daha fazla olmaktadır.

    Suç İşleme veya Haysiyetsiz Yaşam Sürme Sebebiyle Boşanma Davası Avukatı

    Eşlerden biri küçük düşürücü bir suç işler ya da haysiyetsiz bir yaşam sürerse ve bu sebeplerle diğer eşin evlilik birliğine devam etmesi kendisinden beklenemezse bu eş suç işleme ve haysiyetsiz yaşam sürme sebebiyle boşanma davası açabilir. Bu davada bir hak düşürücü süre mevcut değildir bu sebeple suç işleme ve haysiyetsiz yaşam sürme sebebiyle boşanma davası her zaman açılabilir.

    Akıl Hastalığı Sebebiyle Boşanma Davası Avukatı

    Eşlerden biri akıl hastalığına yakalanır ve evlilik diğer eş için çekilmez hale gelirse diğer eş akıl hastalığı sebebiyle boşanma davası açabilir.  Akıl hastalığı, boşanmaya sebep olabilecek tek hastalıktır. Çünkü akıl hastalığı diğer eş açısından hayatı çekilmez kılabileceğinden özel boşanma sebebi olarak Türk Medeni Kanunu kapsamında yer almaktadır.

    Terk Sebebiyle Boşanma Davası Avukatı

    Terk sebebiyle boşanma davası açabilmek için eşin evi terk etmiş olması ya da diğer eşin evi terk etmeye zorlamış olması gerekir. Terk sebebiyle boşanma davası açabilmek için işletilmesi gereken özel bir usuli prosedür vardır. Evi terk eden eşe en az 4 ay geçtikten sonra noter ya da hakim aracılığı ile ihtar çekilir. İhtar ile evi terk eden eşe eve dönmesi için 2 ay süre verilir. Eğer ihtar çekmeden terk sebebiyle boşanma davası açılırsa mahkeme ihtarı kendisi çeker. Terk sebebiyle açılacak olan boşanma davasında dikkat edilmesi gereken en önemli husus, eşlerden birinin diğer eşi ortak konutu terk etmeye zorlaması ve haklı sebebi olmaksızın ortak konuta dönmesini engellemesidir. Bu durumda terk eden eş evden giden eş değil evden zorla gönderen eş sayılır. Örneğin evin anahtarını değiştirerek diğer eşin eve girişini engellemek, anahtarı değiştiren eşin terk eden eş olduğu anlamına gelir. Bu noktada eve giremeyen eş evi terk etmiş sayılmaz.

    Boşanmada Tazminat Davası Avukatlık Hizmetleri

    Bursa boşanma avukatları tarafından boşanma davalarının yanında takip edilen tazminat talepli davalar Türk Medeni Kanunu’nun 174. Maddesi kapsamında evlilik birliği içerisinde maddi ve manevi olarak menfaatini kaybeden tarafça talep edilebilir. Mahkeme, maddi-manevi tazminat belirlemesi yaparken tarafların sosyo-ekonomik durumlarını araştırarak hakkaniyet kapsamında bir belirleme yapar. Ayrıca mahkeme tazminat belirlemesi yaparken kusur belirlemesini göz önünde bulundurur. Mahkeme kusur belirlemesini dosya kapsamına sunulan delilleri, dilekçeleri değerlendirerek yapar. Bu sebeple en iyi boşanma avukatı kusur belirlemesini müvekkili lehine sonuçlandırmak için profesyonel ve titiz şekilde çalışmalıdır.

    Bursa Nafaka Avukatı Hizmetleri

    Boşanmada nafaka, boşanma dava dilekçesi hazırlanırken  ileride tekrar nafaka artırımı davası açmak zorunda kalmayacak şekilde talep edilmelidir. Nafaka, boşanmanın mali sonuçlarından bir tanesidir. Boşanma ile birlikte talep edilecek nafaka, boşanma avukatı tarafından her yıl ÜFE ya da TÜFE oranında artırımına karar verilecek şekilde talep edilmelidir. Bu durumda nafaka kararı verilecekse hakimin taleple bağlılığı ilkesi gereği her yıl ÜFE yahut TÜFE oranında artırım kararı verilecektir. Çekişmeli boşanma davası süreci uzun sürdüğü için boşanma davası sürecinde verilen tedbir nafakası kararı, maddi gücü zayıf olan taraf için önem arz etmektedir. Bunun yanı sıra boşanma kararının verilmesi ile maddi gücü zayıf olan ve daha az kusurlu ya da kusursuz eş lehine  yoksulluk nafakası bağlanacaktır. Gündemde süresiz olan nafakalara düzenleme getirileceğine yönelik bir takım çalışmalar olsa da henüz nafakalar konusunda kanunla düzenlenmiş bir durum söz konusu değildir. Tedbir ve yoksulluk nafakasının yanı sıra boşanma davasının karara bağlanması ile birlikte çocuk lehine hükmedilen nafakaya da iştirak nafakası adı verilir. İştirak nafakası, velayet kendisinde olmayan ebeveynin müşterek çocuğun giderlerine katılması için çocuk lehine  verdiği nafaka türüdür. Nafaka davalarında uzman avukat, boşanma davası sürecinde ya da sonrasında nafakaya ilişkin her türlü hukuki sorunu çözümleyerek hukuki sorunun müvekkili lehine çözümlenmesini sağlamalıdır.

    Boşanma Avukatı Feyza Hazar Apaydın

    Bursa Velayet Avukatı Hizmetleri

    Boşanma davalarında tarafları en çok zorlayan husus velayete ilişkin hükümlerdir. Ebeveynler her ne kadar birbirleriyle boşanma yönünde bir karar verseler de genellikle her ikisi de müşterek çocuklarından ayrılmak istemezler. Bunun sonucunda da anlaşmalı boşanma davaları dışındaki çekişmeli boşanma davalarında taraflar müşterek çocuklarının velayetinin kendilerinde kalması için ellerinden geleni yaparlar. Boşanma davası sürecinde mahkeme, geçici velayet hususunda bir ara karar vererek boşanma davası sürecinde müşterek çocuğun kiminle kalacağını belirler. Boşanma davasının karara çıkması ile birlikte ise mahkeme tarafından velayetin kalıcı olarak kimde kalacağına yönelik bir karar verilir. Mahkeme hakimi velayet konusunda müşterek çocuğun üstün yararını ve menfaatini esas alarak bir karar verir. Boşanma davasında boşanma kararı ile birlikte velayet hususunda da bir karar verileceğinden avukatın velayet konusunda müvekkili lehine karar çıkması için titizlikle çalışması gerekir. Boşanma davasından bağımsız olarak velayetin değiştirilmesi davası da açılabilir. Velayetin değiştirilmesi davası kolay görünen ancak en zor davalardan biridir. Çünkü velayet davalarında her zaman çocuğun üstün yararı esas alınır ve davayı açan taraf bakımından müşterek çocuğun kendisinin yanında kalmasının üstün yararına olduğunun açık bir şekilde ispat edilebilmesi gerekir. Bu sebeplerle boşanma davası ile birlikte görülen velayet konusunda ve boşanma davasından ayrı olarak açılan velayetin değiştirilmesi davasında avukatın tecrübesi büyük önem taşır ve velayet hususunda belirleyici bir rol oynar.

    Boşanmada Mal Paylaşımı Davası Avukatlık Hizmetleri

    Mal paylaşımı, diğer adıyla mal rejiminin tasfiyesi davası boşanma davasında eşlerin anlaşamamalarının ve boşanma davasının çekişmeli olarak görülmesinin en büyük sebebidir. Boşanma davasının açılmasıyla birlikte mal paylaşımı davası da açılır. Ancak mahkemeler boşanma davası ve mal paylaşımı davasını birbirinden ayırır yani tefrik ederler. Mal paylaşımı davası, boşanma davası karara bağlanmadan görülmez ve mahkeme tarafından bekletici mesele yapılır. Bunun sebebi TMK’ya göre boşanma kararı verilmeden eşler arasında mal paylaşımının yapılamamasıdır.

    Mal paylaşımı davaları teknik takip ve hukuki bilgi gerektiren teknik davalardır. Mal paylaşımı davalarında katkı payı alacağı hesabı, değer artış payı hesabı, katılma alacağı hesabı gibi teknik hesaplamalar tecrübeli bir boşanma avukatı tarafından yapılabilir. Bununla birlikte mal paylaşımı dava sürecinde mal paylaşımına tabi tüm menkul ve gayrimenkullerin teknik hesaplaması bilirkişi tarafından yapılır. Mal paylaşımı davasında alınan bilirkişi raporlarının boşanma avukatı tarafından titizlikle incelenerek aleyhe olan hususlara mutlaka itiraz edilmesi gerekir.

    Ziynet Eşyası Alacağı Davası Avukatı

    Ziynet eşyası alacağı, genellikle boşanma davası ile beraber talep edilmektedir. Ziynet eşyası alacağını ispat edebilmek için dosya kapsamına düğün videoları, düğün fotoğafları, tanık, ziynetlerin bilgilerinin yazılı olduğu kuyumcuya ait dekont ve belgeler gibi deliller sunulmalıdır. Bu noktada avukatın dava dilekçesinde bu hususları ayrıntılı olarak belirtmesi ve deliller kısmında mutlaka yazması gereklidir. Ziynet eşyası alacağı boşanma davası harcından ayrı olarak nisbi harca tabidir. 

    Mehir Alacağı Davası Avukatı

    Mehir alacağı davası açabilmek için kadının elinde mutlaka mehir senedi olması gereklidir. Mehir senedi, evlilik öncesinde düzenlenmelidir ve düzenlendiği sırada ileride oluşabilecek hak kaybını engellemek için mutlaka bir avukata başvurulmalıdır. Mehir alacağına ilişkin davalar aile mahkemeleri dışında asliye hukuk mahkemelerinde de görülebilir. Evlilik öncesinde mehir senedi alınmamışsa mehir alacağı davası açmak mümkün değildir.

    İddet (Bekleme) Müddeti Kaldırılması Davası Avukatı

    Boşanma davası kesinleştikten sonra kadının başkasıyla evlenmeden önce beklemesi gereken 300 günlük süreye iddet süresi denir. Boşanan kadın 300 gün beklemeksizin iddet müddetinin kaldırılması davası açarak bu süreyi kaldırabilir. Boşanan kadın, boşandığı eşiyle tekrar evlenmeye karar verdiğinde de iddet müddetinin kaldırılması davası açması gerekir. İddet müddetinin kaldırılması davasında mahkeme hakimi kadının gebe olmadığını doktor raporu ile tespitini ister. Doktor raporu, kadının gebe olmadığına dair geldiği takdirde mahkeme hakimi iddet müddetinin kaldırılması kararı verir.

    Evlilik ve Mal Ayrılığı Sözleşmesi Avukatı

    Eşler evlilik öncesinde bir araya gelerek evlilik birliği içerisinde uygulamak istedikleri mal rejimini seçebilirler. Örneğin eşler mal ayrılığı sözleşmesini seçtikleri takdirde evlilik birliği içerisinde her bir tarafın edindiği mal kendisinin olur. Tarafların evlilik öncesi mal ayrılığı rejimini seçtikleri bu akde halk dilinde evlilik sözleşmesi adı verilir. Eşler evlilik öncesinde bir mal rejimi seçmemeleri durumunda TMK gereğince kanuna dayalı olarak edinilmiş mallara katılma rejimine tabi olurlar. Bununla birlikte mal rejimine ilişkin sözleşmeler evlilik öncesi yapılabileceği gibi evlilik sonrası da yapılabilir. Ancak mal rejimi sözleşmelerinin geçerli olabilmesi için kanunda bazı şartlar öngörülmüştür. Bu şartlara uyulmadığı takdirde mal rejimi sözleşmeleri geçerli sayılmamaktadır. Bu sebeple mal rejimi sözleşmesi hazırlanması için aile hukuku avukatından hukuki destek almak ileride yaşanabilecek hak kayıplarının önüne geçmek için önemlidir.

    Sık Sorulan Sorular

    Boşanma Avukatı Nedir?

    Aile mahkemelerinde görülen boşanma davaları, nafaka davaları, velayet davaları gibi aile ve boşanma hukuku kapsamına giren davalarda faaliyet gösteren avukatlar halk arasında boşanma avukatı olarak anılır. Ancak Türkiye’de boşanma avukatı, nafaka avukatı, velayet avukatı gibi bir ayrım yoktur. Boşanma avukatı tüm davalara bakabilmektedir.

    Aile Avukatı Nedir?

    Aile mahkemelerinde görülen tüm davalarda; boşanma davası, nafaka davası, velayet davası, maddi ve manevi tazminat davası, soy bağının reddi davası, mal rejiminin tasfiyesi davası, iddet müddetinin kaldırılması davası..) faaliyet gösteren avukatlar halk arasında aile avukatı olarak anılır. Ancak Türkiye’de aile avukatı gibi bir ayrım yoktur.

    Boşanma Avukatına Bursa'da Nasıl Ulaşabilirim?

    Bursa boşanma avukatına ulaşmak için avukatın isim soy ismi ve iletişim bilgileri ile Bursa Baro Levhası kullanılarak iletişime geçilebilir. Ancak Türkiye’de uzmanlık alanı ayrımı olmadığı için Bursa’da boşanma avukatlarının kim olduğunu tespit etmek zor olabilir bu sebeple çevreden boşanma avukatı araştırması yapmak mantıklı olacaktır.

    Boşanma Avukatı Seçiminde Nelere Dikkat Edilmeli?

    Boşanma avukatı seçiminde avukatın boşanma davalarında tecrübe sahibi olduğundan emin olmak gerekir. Bunun yanı sıra boşanma davası takip edecek avukat ile doğru bir iletişim kurabilmek ve karşılıklı güven ilişkisinin kurulabilmesi sürecin olumlu sonuçlanması için önemli bir husustur.

    Boşanma Avukatı Tutmak Zorunlu mu?

    Boşanma davasının avukat ile takip edilmesi zorunlu değildir. Taraflar avukat tutmadan da boşanma davasını bireysel olarak takip edebilirler. Ancak tarafların hak ve menfaatlerinin korunabilmesi için boşanma davalarında tecrübe sahibi boşanma avukatı ile çalışmaları önemlidir.